Jozo Marević

 

cool
  
Rubrike

Naslovnica
Životopis
Objavljeni radovi
U pripremi
Poveznice
Knjiga gostiju
Kontakt


Životopis

Jozo Marević rođen je 25. travnja 1940. u Bagalovićima, općina Metković, Južna Hrvatska. Poslije završene osmogodišnje škole u Opuzenu i klasične gimnazije u Isusovačkom kolegiju u Dubrovniku (Collegium Ragusinum), diplomirao je grupu predmeta Njemački jezik i književnost i Latinski jezik i književnost.

Nakon višegodišnjeg rada u osnovnoj školi (dvije godine) i srednjoj školi (šest godina) zaposlio se je 1971. u nakladniku "Školska knjiga", gdje je dugo vremena vodio društveno-humanističku redakciju.

Magistrirao je 1979. a doktorirao 1988. godine na temu pedagoškog marketinga.
Od 1990. do 1994. godine organizira i vodi nastup hrvatskih nakladnika na najvećoj svjetskoj smotri knjiga u Frankfurtu.

Organizirao je i vodio s grupom povijesnih istinoljubaca iz Hrvatske i svijeta tri međunarodna znanstvena simpozija o Bleiburgu i križnim putovima (prvi 15. i 16. svibnja 1993. u Bleiburgu, drugi 14. svibnja 1994. u Zagrebu i 15. svibnja u Bleiburgu, te treći 14. i 15. svibnja 1995. u Bleiburgu) te kao urednik pripremio tri knjige - zbornika radova s ta tri simpozija
.
Član je mnogih domaćih i svjetskih udruga i asocijacija, između ostalih, Svjetske asocijacije kibernetičara, Njemačko-hrvatskog društva u Hamburgu i Hrvatsko-njemačkog društva u Zagrebu, Društva hrvatskih klasičnih filologa, Akademije odgojnih znanosti u Zagrebu. Ktomu, dopisni je član Akademije nauka iz San Marina.

Nazočio je mnogim seminarima, simpozijima, kongresima i skupovima u inozemstvu kao i tuzemstvu, vrlo često u svojstvu predavača.

U nekim znanstvenim projektima bio je recenzentom ili konzultantom.

Nagrađen je 1988. godine Nagradom "Mate Ujević" te Državnom nagradom za znanost (iz područja humanističkih znanosti) za leksikografsko djelo Hrvatsko-latinski enciklopedijski rječnik kao najbolje i najuspjelije u kalendarskoj 1977. godini.

Istim obrazloženjem nagrađen je 2001. za Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik, a nagradu je dodijelila Dubrovačko-neretvanska županija.

 

  
U ovoj rubrici

 

 
 

 

 

 

Site Meter

 
cool